Cara Nak Buat Cili Tahan Lama

1 sudu makan garam Asam keping Air tapis secukupnya Cara-Cara 1Gunting cili kering lebih kurang 1 inci. 3Kemudian masukkan ke dalam periuk dan rebus cili hingga mendidih.


4 Cara Awet Cili Supaya Tahan Lama Jimat Mudah Simpan

3 Petua Elakkan Membazir Cili Api Tahan Sampai Berminggu Dan Makan Tahun Petua Simpan Cili Padi Agar Tahan Lama Guna Petua Ni Cili Tahan Lebih Dari 2 Minggu Resipi Petua Dapur Resipi Rasa.

. Tambah garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili. 4Letakkan satu sudu besar garam dalam rebusan dan kacau sebentar. Bahan-bahan untuk cara 3.

Segenggam besar asam jawa 1 12 gelas air Ikut kepekatan yang diingini 4. Sepaket cili kering dibasuh dan direbus Toskan dan buang biji Blender halus letak minyak setengah cawan Bawang merah dan putih tu ikut korang lah nak letak Kak lin hanya blender lada sahaja. Baru-baru ini seorang wanita telah berkongsi cara untuk menyimpan cili padi supaya tahan lebih lama di laman TikToknya dan berjaya menarik perhatian ramai.

Cara membuat cili kisar yang betul agar tahan lebih lama. Bawang putih jeruk bukan sahaja menaikkan selera bahkan menjadikan hidangan nasi kerabu lebih enak. Bahasa Melayu Bahan-bahan untuk cara 1.

Cili kering garam. Cara Nak Buat Cili Tahan Lama sa_Lamont599 June 10 2022. Saya pakai agak-agak je sukatan.

Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender. Tapi kalau malas masak stok ini 3 bulan pun boleh tahan masih elok lagi. 2Masukkan satu senduk cili kisar tadiMasak sehingga pecah minyak dan sehingga cilinya masak.

Bawang merah dimayang dan dipotong besar 2 versi Bawang putih dimayang Lada besar 1 biji dimayang Cili padi 3 biji dimayang Cili kering 10 tangkai dipotong kecil-kecil Daun kari. Angkat Dan toskan sotong. Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama.

Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Potong cili kering dan kupas bawang putih. Cili kering dipotong dan dibuang bijinya.

Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut. Kisarkan bawang bersama minyak masak. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar.

Potong 2 cili kering dan rebus. Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Raden Nor Kamalia ini barulah cili dan bawang kisar tahan lebih lama. Masukkan air cuka dan cili padi yang telah sejuk ke dalam botol dan boleh la di simpan dalam freezer.

Hari ini nak kongsi cara-cara menyimpan cili kisar dan bawang kisar agar tahan lebih lamaBila nak masak lauk pauk atau goreng mee goreng bihun dan goreng kue tiaw tinggal cedok jer. Cara simpan bawang cili kisar supaya tahan lama senang nak masak lauk pauk atau goreng-goreng. Stok ini kalau rajin masak 2 minggu dah habis.

100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. Bahan Penting Letak asam keping dua tiga keping tak perlu cucitujuan garam dan asam ni utk pastikan stok kita tak mudah rosak atau cepat masam. 1Didihkan air masukkan sotongMasak 4-5 minit.

Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 12 sudu besar gula perang. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tuKemudian toskan. Bukankah dah membazir tu.

Tapi nak makan mentah begitu saja tak lalu rasanya. 5 tangkai cili padi hijau 5 tangkai cili padi merah 3. Blender kacang soya dengan air sehingga halus.

Walaupun sudah cuba pelbagai cara tetapi masih tidak berjaya dan terpaksa membuang cili-cili itu ke dalam tong sampah. Che Nom akan tunjukkan cara penyediaan dan juga cara penyimpanan yang betul supaya tahan lama. Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak lepas tu meletup taucepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api.

Cara Buat Cili Boh Cili Kisar Power Dirumah Yang Tahan Lama Youtube Ayuh buat ayam masak cili kering untuk makan tengah hari ini. Ada 3 cara penyediaan cili kisar dan berikut adalah bahan-bahannya. Stok untuk seminggu CILI KISAR Bahan-Bahan.

Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Wajib simpan dalam peti ais. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.

Lihat video penuh itu di bawah. 3Apabila sudah pecah minyakmasukkan sehelai daun limau purut satu sudu perahan air. Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam.

Tambahkan sekali 1 12 gelas air asam jawa. Saya Guna 500gram sotong. 34 sudu teh garam.

Perap sekurang-kurangnya selama 12 jam. Tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau. Tip simpan stok bawang kisar tahan 3 bulan.

Blender menggunakan air tapis. Bahan-bahan untuk cara 2. Kacau dalam 5-10 minit baru masukkan udang.

Semasa masak cili nimemang bau tumisan tu harum saja. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar. Cili kering bawang putih garam air tapis.

2Masukkan ke dalam tapis yang berlubang agak besar untuk membuang biji cili.


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat


3 Petua Elakkan Membazir Cili Api Tahan Sampai Berminggu Dan Makan Tahun


Petua Simpan Cili Padi Agar Tahan Lama Guna Petua Ni Cili Tahan Lebih Dari 2 Minggu Resipi Petua Dapur Resipi Rasa


Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat

Post a Comment

0 Comments

Ad Code